joi, 4 iunie 2009

De ce este gripa aviara atat de periculoasa?

Gripa aviara, asemenea oricarei forme de gripa, e o boala cauzata de un virus. "Poanta" aici este ca vorbim de un virus si nu de un microb. Microbii sunt niste fiinte extrem de evoluate comparativ cu virusii. Dupa cum spuneam cu alta ocazie, "virusii sunt cele mai simple organisme vii - de fapt, sunt atat de simple incat nici nu e clar daca chiar sunt vii. Un virus e pur si simplu 'dus de val' la intamplare, nu se hraneste si nu se inmulteste singur. In general, el nu face mai nimic, e pur si simplu o substanta chimica invelita intr-o proteina. Ceea ce-l deosebeste insa de alte substante chimice este faptul ca, atunci cand nimereste in interiorul unei celule, ii deturneaza masinaria interna si 'o foloseste' pentru a crea noi versiuni ale sale. Cu alte cuvinte, cu toate ca nu e in stare sa se-nmulteasca de unul singur, el foloseste celulele pentru a face copii ale sale. O celula infectata e distrusa, nu mai poate sa-si indeplineasca functiile obisnuite."

Problema cu virusii este ca, fiind atat de simpli, sunt lipsiti de mecanisme care sa le mentina identitatea constanta (precum au bacteriile, de pilda) si, in consecinta, se modifica in foarte multe feluri, foarte repede. Astfel pot aparea variante mult mai distrugatoare. Sistemul imunitar al organismelor incearca sa le faca fata, insa are dificultati tocmai din cauza acestei variabilitati foarte mari.

Gripa obisnuita are ca simptome febra, tusitul, dureri in gat, dureri de muschi, conjuctivita si, in cazurile cele mai severe, poate conduce la probleme respiratorii serioase si chiar la pneumonie - care poate fi fatala. (Pneumonia consta in faptul ca alveolele microscopice din plamani care sunt responsabile de absorbtia oxigenului din atmosfera se inflameaza si se umplu cu fluid. Pneumonia poate fi cauzata de multi factori, nu neaparat de gripa.)

Severitatea gripei depinde in mare masura de starea in care se gaseste sistemul imunitar in momentul in care este infectat de virus. Daca persoana a avut gripa recent, simptomele vor fi foarte slabe, pentru ca organismul este deja imun la varianta respectiva a virusului. Daca organismul este slabit din diferite motive, de pilda pentru ca persoana nu are un regim alimentar echilibrat etc., atunci simptomele vor fi mai puternice.

Gripa aviara e pur si simplu un virus de gripa care nu a suferit decat o singura mutatie si care, in urma acestei mutatii, a ajuns, dupa cate se pare, la performanta de a omori 50%
dintre persoanele care devin infectate. Virusul cauzeaza o pneumonie careia multi nu-i supravietuiesc. A aparut in pasari si este adaptat cel mai bine la ele - dintre acestea, numai foarte putine supravietuiesc. El ajunge la om numai accidental, ca sa spunem asa, nefiind adaptat special pentru organismul nostru, insa ne omoara si pe noi din cauza ca suntem inruditi intr-o anumita masura cu pasarile.

Niciun comentariu: